Foto’s van baby’s maken, dat leek me nou echt helemaal geweldig. Toen ik begon met fotograferen wist ik er niet zoveel van. Een foto van een baby, kan in kleur of in zwart wit, dat was het wel. Naarmate ik me er meer in ging verdiepen, kwam ik erachter dat er eigenlijk drie stijlen zijn van fotograferen. Deze zullen soms best in elkaar overlopen, maar het basis idee is wel handig om te gebruiken, als je op zoek bent naar een fotograaf.

Geposeerde foto’s

Heel bekend, vooral in de baby fotografie, is de geposeerde stijl. Een fotograaf die deze stijl gebruikt, is de Nieuw-Zeelandse fotograaf Anne Geddes. Je kent haar vast wel van de kaarten en kalenders met de baby’s in schattige konijnenpakjes en bloempotten. Bij  geposeerde gezinsfoto’s moet je denken aan de foto’s die vaak gemaakt worden in een studio, iedereen heeft zijn mooiste kleding aan en er wordt  gelachen als de fotograaf “cheese” roept. Ook bijvoorbeeld foto’s voor in modebladen zijn geposeerd.

Documentaire fotografie

Vroeger hield ik van Anne Geddes. Maar nu jaren later, bladerend door mijn eigen babyalbum, ben ik toch blij met de foto’s die mijn vader maakte. Je ziet hoe het leven er echt uit zag toen. Mijn vader met baard, mijn moeder in een hippe jaren 70 outfit, mijn box en mijn kinderstoel, het huis van oma. Ik als baby in de armen van mijn ouders en oma’s. Mijn vader was een documentaire fotograaf. Als een soort fotojournalist legde hij de dingen vast, precies zoals ze waren, zonder te sturen. Ook dat is een stijl je die terug vindt bij professionele fotografen.

 

Dit ben ik als baby toen nog met een kussentje in de kinderwagen. 

En ik als peuter in mijn kinderstoel in een typisch jaren 70 interieur.

Haarbandjes en konijnenpakjes

Anne Geddes past nu niet meer bij mij.  Mijn idee is nu meer dat een baby’tje bij zijn ouders hoort. Baby’s vind ik mooi en puur van zichzelf. Voor mij  dus geen baby’s meer in mandjes met haarbandjes, in een houding die ze zelf zeker nog niet zouden aannemen. Geen baby’s op beanbags, geen achtergronddoek of speciale konijnenpakjes. Gewoon vastleggen wat je ziet, past meer bij mij. Ook als leidster in de kinderopvang volgde ik liever het ritme en de behoeften van de baby’s, dan dat ik probeerde om de baby in te passen in het schema van de dag.

Professionele foto’s

Professionele foto’s laat je ook niet zomaar maken. Ikzelf zou dat tenminste niet zo snel doen, ik zou dan toch wel graag foto’s krijgen die het ook leuk doen aan de muur of bij oma naast de televisie. Ik hou van de spontane beelden van documentaire fotografie. Van de momenten die je vastlegt, die niet voorspelbaar of geregisseerd zijn, die beelden zijn vaak het leukst. Ik ging op zoek naar wat echt bij mij zou passen.

Lifestyle fotografie

Op zoek naar mijn eigen stijl, kwam ik nog een derde mogelijkheid tegen, waar ik meteen voor viel. Een stijl die eigenlijk precies tussen geposeerde foto’s en documentaire fotografie in zit: lifestyle fotografie. Natuurlijk zijn de grenzen niet in beton gegoten, maar in deze stijl zijn eigenlijk alle voordelen verenigt. En ja, natuurlijk kan er óók een wat meer statieportret achtige foto bij. En tussen door leg ik mijn camera ook zeker niet neer. Voor elke fotograaf zal de definitie van lifestyle fotografie misschien ook wel net een beetje anders zijn.

Wat is voor mij lifestyle fotografie?

In een lifestyle fotosessie fotografeer ik bij jullie thuis, zijn baby’s dicht bij hun ouders en dragen ze kleertjes die ze normaal ook dragen. Zo vertel ik het verhaal van jou en je pasgeboren baby of van jullie als gezin, in jullie eigen omgeving. Je ziet hoe jullie leven er op dat moment echt uitziet. Een baby hoeft niet per se te slapen op de foto. Wel kijk ik waar in jullie huis ik de foto’s maak. Ik gebruik natuurlijk licht en kijk waar het licht het mooiste valt. Waar de achtergrond rustig is, zodat de aandacht gaat naar jullie. Door het geven van korte opdrachtjes of spelletjes die we doen met de kinderen, kan ik echte emotie vastleggen.

 

 

 

 

Samen klikt het Fotografie newborn fotosessie

Zo gaat een lifestyle fotosessie

Voor de fotosessie stuur ik een vragenlijst, waardoor ik alvast wat weet over jullie en kan inspelen op de dingen die jullie voor mij opschrijven. Ik geef je  aanwijzingen, zodat we een mooi resultaat krijgen, wat er ongedwongen uitziet. Zo krijg je foto’s die jullie laten zien zoals jullie echt zijn. En ook foto’s die je aan oma kunt geven en aan de muur kunt hangen.

Past lifestyle ook bij jou?

Voor een lifestyle fotosessie hoef je dus niet je allermooiste feestjurk aan. Het is wel mooi als jullie kleding bij elkaar past qua kleuren. Je hoeft niet je hele huis op te ruimen, het is wel mooi als we een rustige achtergrond hebben met mooi licht. Je hoeft niet ongemakkelijk te poseren, je vergeet wel snel de camera door opdrachtjes en spelletjes die we samen met de kinderen doen. Zo wordt de fotosessie een leuke herinnering en maken we samen mooie, tijdloze foto’s die het verhaal vertellen van jouw leven. Wie weet kijkt jouw kindje de foto’s ook terug als hij zelf vader is. Of laat ze ze ooit aan haar kleinkinderen zien. Welke stijl van fotografie kies jij voor de foto’s van jouw gezin?

Boek een fotosessie

Spreekt het jou ook aan, mooie foto’s waarop jullie staan zoals jullie zijn? Lijkt het je leuk om ook een newbornshoot te plannen voor als jouw baby is geboren? Of wil je met je gezin op een mooie plek in de natuur gefotografeerd worden, terwijl je kinderen een geweldige ochtend hebben? Ik kijk er naar uit om van jullie te horen.

Pin It on Pinterest

Stel hier je vraag